/ Data Loss Prevention

Voorkomen dat gegevens op straat komen te liggen, dat is uiteindelijk de belangrijkste taak van alle vormen van beveiliging. Data Loss Prevention (DLP) is hoogst actueel, maar niet nieuw. 

Data Loss Prevention

Data Loss Prevention (DLP) staat eigenlijk haaks op datgene wat tegenwoordig juist gewenst is: voor veel bedrijven wordt immers het delen van kennis en informatie meer en meer core-business en er komen ook steeds meer hulpmiddelen om dit eenvoudig te realiseren.

Het verliezen of lekken van data kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk aan imagoschade, het niet meer voldoen aan de wetgeving, richtlijnen of compliancy, met als gevolg hoge boetes.

Hoe werkt DLP?

Data Loss Prevention is een systeem dat is ontworpen om een potentiële inbreuk op de gegevensbeveiliging tijdig op te sporen en te voorkomen door het volgen van die data op bepaalde momenten: in-use (endpoint actions), in-motion (network traffic) en at-rest (data storage). Bij het lekken van data wordt gevoelige informatie aan derden verstrekt door opzet, per ongeluk of door niet-bevoegd personeel. In dit kader kan worden gedacht aan privé- of bedrijfsinformatie, intellectuele eigendom, financiële of patiënt informatie, creditcard gegevens en andere gevoelige informatie afhankelijk van het bedrijf en/of de branche.

Onder Data Loss Prevention verstaan wij zowel het verliezen van data als ook het lekken van data. Bij het verliezen van data gaat er gevoelige informatie verloren die in handen komt van een onbevoegde partij. Bij het lekken van data gaat er geen data verloren bij de bron.

Data Loss Prevention heeft betrekking op een drietal aspecten in het it-landschap, te weten endpoint, network en storage.

Onder endpoint wordt alle computerapparatuur verstaan die zich in het bedrijfsnetwerk bevindt waarop de data wordt benaderd. Dit omvat PC's, laptops, smartphones, tablets en specifieke apparatuur zoals barcode readers of kassa's.

Het netwerk betreft de infrastructuur waarover de data wordt getransporteerd. Dit varieert van de fysieke infrastructuur, protocollen tot en met communicatie applicaties zoals instant messaging en e-mail.

Tot slot heeft storage betrekking op de plaats waar de data wordt bewaard. Dit omvat (virtuele) servers, disk arrays, SAN/NAS en back-up systemen.

Door middel van DLP wordt antwoord gegeven op 3 fundamentele vragen:
1.    Waar bevindt zich de vertrouwelijke informatie?
2.    Hoe wordt met die data omgegaan?
3.    Hoe wordt het verliezen en lekken van data voorkomen?

Verloop van het traject

Het opzetten van Data Loss Prevention begint met het inventariseren van de vertrouwelijkheid van de data en de awareness-vorming bij de risicogroep. Op basis daarvan kunnen concrete maatregelen worden geformuleerd en geïmplementeerd. Belangrijk aandachtspunt daarbij is het voorkomen dat een te sterke beveiliging de informatie-uitwisseling onwerkbaar maakt.

Qi ict biedt de juiste beveiligingsoplossingen voor uw data in het gehele traject van endpoint - network - storage. Hiermee wordt het verliezen en lekken van data voorkomen, worden policies door het gehele netwerk uitgevoerd en worden gebruikers getraind en gealarmeerd.

Gerelateerde informatie
Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie.
Gerelateerde fabrikanten
Klik op een van de fabrikanten voor meer informatie.
Gerelateerde producten/oplossingen
Hier vindt u gerelateerde producten. 
Deel deze pagina
Meer weten?

 

Let op! U heeft niet alle verplichte velden ingevuld.

* = benodigde gegevens
Volg QSight IT op social
Over QSight IT

Snel naar ...

Service & Advies

Focus op kennis en kwaliteit!  

Aankoop / technisch advies nodig?
tel Bel: (015) 888 04 44 of e-mail ons!
Op de hoogte blijven

Praat mee via onze online kanalen!

Let op! Om ons nieuwsbrief te kunnen ontvangen hebben wij een geldig e-mailadres nodig.
© 2016. QSight IT

Gebruik van deze website betekent dat u onze privacy policy, disclaimer en cookie policy accepteert.