//Inspiratie: Endpoint security

Endpoint bescherming omvat meer dan alleen de beveiliging van endpoints.

3 FASES VOOR OPTIMALE ENDPOINT SECURITY

Wanneer we nadenken over het beveiligen van endpoints (pc’s, laptops, handhelds, en gespecialiseerde apparatuur zoals scanners) is dat meestal om een antwoord te vinden op de vraag hoe we deze apparaten en hun gebruikers het beste tegen cyberbedreigingen kunnen beschermen. Endpoint security gaat echter veel verder dan de apparatuur zelf. Het beschermt de volledige bedrijfsomgeving en bedrijfskritische data tegen mogelijk besmette endpoints in uw eigen netwerk.

Vanuit deze gedachte is het belangrijk om meer te weten te komen over de uiteenlopende vormen van malware die endpoints proberen te besmetten en over de mogelijke motieven van hackers. Aanvallen met malware en virussen worden om verschillende redenen uitgevoerd. Veel cybercriminelen proberen het bedrijfsnetwerk binnen te dringen om vertrouwelijke informatie buit te maken. Anderen gaan direct op zoek naar geld. Dit doen ze bijvoorbeeld door browsers te besmetten met banking Trojans die toegang zoeken tot de bankrekeningen van het bedrijf of de gebruiker van de endpoint. Het is ook belangrijk om oog te hebben voor aanvallen van binnenuit, waarbij aanvallen worden uitgevoerd door de eigenaar van het endpoint zelf.
Zodra we alle potentiële bedreigingen in kaart hebben gebracht en de achterliggende motieven hebben geëvalueerd (toegang tot bedrijfsgegevens, geld enzovoort), kunnen we gaan nadenken over de maatregelen die moeten worden getroffen om er bescherming tegen te bieden, om snel op aanvallen te kunnen reageren en in korte tijd te herstellen van een eventueel beveiligingsincident.

Endpoint security omvat dus drie taken: Bescherming, Reactie en Herstel.

Bescherming
Ten eerste: bescherm uzelf. Concentreer uzelf op de algemene maatregelen die u moet treffen om uw organisatie en het bedrijfsnetwerk te beschermen. Met deze maatregelen voorkomt u geen aanvallen, maar u verkleint de kans dat malware kwaadaardige instructies uitvoert. De belangrijkste onderdelen van effectieve beveiliging zijn: kennis van bedreigingen, inzicht in het netwerk en het bevorderen van de bewustwording binnen de organisatie rondom endpoint bescherming.

Reactie
Wanneer u de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen voor endpoint bescherming hebt genomen, is het zaak om ervoor te zorgen dat u in staat bent om op bedreigingen te reageren. Dit doet u door effectief endpoints te bewaken en beheren, evenals de beveiligingssoftware die daarop is geïnstalleerd. Het belangrijkste aandachtspunt is hierin dat de beveiligingsoplossing die u kiest gebruiksvriendelijk is. Complexiteit zal het zicht op bedreigingen moeilijker maken. Centraal management van een endpoint oplossing is hierbij van cruciaal belang.

Herstel
Op dit punt aangekomen bent u in staat om uw endpoints en bedrijfsomgeving te beschermen en effectief en efficiënt op aanvallen te reageren. De laatste stap is het bepalen van een herstelstrategie voor het geval dat malware erin slaagt om uw beveiligingsmechanismen te omzeilen. Misschien hoeft u deze herstelstrategie nooit te gebruiken, maar als het wel nodig is weten u en uw collega’s precies wat te doen voor een snel herstel van de aanval. Hiermee bespaart u tijd en geld.

Zoals u merkt moet er met veel zaken rekening gehouden worden alvorens adequate endpoint beveiliging toe te passen. In het jarenlange partnership tussen QSight IT en Trend Micro zijn inmiddels de best practices van endpoint security geleerd en kunt u uitgaan van een optimale bescherming van uw endpoints.

Trend Micro en QSight IT
De endpoint security oplossingen van Trend Micro zorgen ervoor dat bedrijven en consumenten veilig digitale informatie kunnen uitwisselen en beveiligd zijn tegen de laatste ontwikkelingen op het gebied van malware.

QSight IT is de hoogst gekwalificeerde Trend Micro reseller in Nederland en Trend Micro Gold Partner. Met jarenlange ervaring op het gebied van netwerk beveiliging en endpoint security is QSight IT uw IT security en Trend Micro partner bij uitstek. Door het jarenlange partnerschap met Trend Micro heeft QSight IT een ruime expertise opgebouwd in het implementeren en onderhouden van complexe endpoint security oplossingen. Hierbij is er tijdens en na de implementatie of migratie een bijzondere aandacht voor onderhoud en support.

Zoekt u informatie over de implementatie, migratie of prijzen van Trend Micro oplossingen? Neem dan contact met op QSight IT of bel +31 15 888 0444

2017-06-16T20:41:13+00:00