/ / / Van dreigingsbeeld naar handelingsperspectief!

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 van het NCSC is net verschenen. Goed dat dit jaarlijks wordt gemaakt. Toch ook een kritische kanttekening.

Hoewel er dit jaar (eindelijk) een hoofdstuk weerbaarheid is toegevoegd, mis ik hier nog steeds een stevig verhaal over hoe organisaties in Nederland de weerbaarheid op gebied van cyber kunnen verhogen. En hoewel het NCSC diverse experts uit ons werkveld jaarlijks uitnodigt om het dreigingsbeeld te reviewen zou ik de overheid willen uitdagen om de dialoog met onze sector aan te gaan over hoe we het Nederlandse bedrijfsleven dan gaan helpen op dit vlak. Het is mooi dat Herna Verhagen in haar rapport voor de Cybersecurityraad zegt dat organisaties 10% van hun IT budget aan cybersecurity moeten uitgeven. Maar hoe pakken ze dat dan aan?

Om een voorbeeld te noemen. Als het gaat om de factor mens, die steeds vaker het startpunt is van een succesvolle cyberaanval, dan gaat het dreigingsbeeld niet in op hoe je zorgt voor cyberveilig gedrag. En dat gaat tegenwoordig verder dan alleen awareness. Er zijn namelijk ook andere interventies nodig om dat gedrag voor elkaar te krijgen. Dat is onze ervaring bij de nieuwe programma's die onze cyberpsychologen het afgelopen jaar hebben ontwikkeld en uitgevoerd. Ook het onderwerp risk management wordt in het dreigingsbeeld matig belicht. En ik mis nog statistieken: hoeveel organisaties in Nederland zijn bijvoorbeeld ISO 27001 gecertificeerd? En hoeveel organisaties hebben een functionaris aangesteld als information security officer?

Bottom line: cyberweerbaarheid gaat verder dan alleen techniek en daarom zou ik het NCSC graag uitdagen samen met onze sector goede handelingsperspectieven aan het Nederlandse bedrijfsleven op te nemen in dit soort stukken. Zo eindigt het niet bij een mooi geschreven dreigingsbeeld.

Bron:

Petra Oldengarm
Director Cybersecurity Hoffmann

Gerelateerde nieuwsberichten
Lees hier meer nieuws over:
Videos
Hieronder vindt u een video die is gerelateerd aan bovenstaand onderwerp.
Deel deze pagina
Meer weten?

 

Let op! U heeft niet alle verplichte velden ingevuld.

* = benodigde gegevens
Over QSight IT

Snel naar ...

Service & Advies

Focus op kennis en kwaliteit!  

Aankoop / technisch advies nodig?
tel Bel: (015) 888 04 44 of e-mail ons!
Op de hoogte blijven

Praat mee via onze online kanalen!

Let op! Om ons nieuwsbrief te kunnen ontvangen hebben wij een geldig e-mailadres nodig.
© 2016. QSight IT

Gebruik van deze website betekent dat u onze privacy policy, disclaimer en cookie policy accepteert.