Loading...
Back-up en Restore 2018-09-21T08:57:22+00:00
QPaper - Cyber Security Awareness

Download Qpaper
Adviesgesprek aanvragen

Wat is Back-up en Restore?

Een back-up is simpel gezegd ‘een kopie van de bestaande data’. Wanneer u deze data terugzet in het systeem heet dit ‘restore’. Back-up en restore lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Het maken van een back-up is een complexe, maar zeer belangrijke actie. Veel bedrijven zijn immers afhankelijk van de back-up als er iets misgaat in de bestaande omgeving. Denk hierbij aan:

 • Verkeerde invoer van gegevens
 • Per ongeluk verwijderen van data
 • Defect raken van de primaire omgeving
 • Diefstal
 • Beschadiging door ransomware

Al deze zaken zullen in meer of mindere mate uw bedrijfsprocessen aantasten. Het maken van een goede back-up en een snelle restore is tegenwoordig niet minder dan een noodzaak voor uw organisatie. Hiermee voorkomt u dat er bij een calamiteit grote (financiële) schade wordt geleden.

Soorten back-ups

Er zijn diverse soorten en methodes om een back-up te maken van een omgeving. Zo zal een serverback-up in veel gevallen belangrijker zijn dan een clientback-up. Er kan gekozen worden om op werkdagen een incremental back-up (enkel nieuwe of gewijzigde bestanden) te maken en alleen in de weekenden een full back-up. De keus van het type back-up wordt onder meer bepaald door de belangrijkheid van de data en de tijd die het kost om een back-up te maken. Ook de restoretijd van de data speelt een belangrijke rol.

De snelheid waarmee een back-up kan worden gemaakt hangt van heel veel factoren af:

 • Hoeveel data moet worden geback-upped?
 • Wat is de schrijfsnelheid van het backupsysteem
 • Welk type back-up vindt plaats: full, incremental, differential?
 • Is er een deduplicatie mogelijkheid?
 • Schrijft het back-up systemen naar (ssd)schijven of naar tape?

Het kiezen van de soort back-up is dus fundamenteel voor de continuïteit van het bedrijf. QSight IT helpt uw organisatie bij het maken van de juiste keuze.

Restore of Recovery van data

De data opslaan is één, de data terughalen is een heel ander verhaal. Veel bedrijven maken een back-up, maar doen nooit of zeer zelden een restore waardoor niet zeker is of de back-up überhaupt leesbaar is. Het terughalen van de data, of een gedeelte daarvan, heet restore of recovery. Dit proces is minstens zo belangrijk en complex als het maken van de back-up. QSight IT test regelmatig de leesbaarheid van de back-up om er zeker van te zijn dat deze ook werkt wanneer het nodig is.

Meer informatie over Back-up en Restore

Om ervoor te zorgen dat uw data nooit verloren gaat, ondersteunt QSight IT u bij het volledige back-up en restore proces van uw organisatie. Vraag voor meer informatie over back-up en restore eenvoudig ons informatiepakket aan of neem direct contact met ons op.

QSight IT is de grootste 100% Nederlandse security, networking en storage specialist

Bekijk ons Nederlandse DNA
0
Tevreden klanten
0
Jaar ervaring
0
IT Specialisten
0
Dagen per jaar

De QSight IT Nieuwsbrief biedt u al uw IT storage nieuws

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.