Loading...
Cyber Security Awareness 2018-02-12T15:11:42+00:00

Project Description

De toenemende online dreiging

Cyberdreigingen worden steeds geavanceerder. Dit geldt niet alleen op technisch vlak, maar zeker ook op menselijk vlak. Social engineering technieken worden steeds vernuftiger en het vraagt steeds meer van de mens om daar weerbaar tegen te zijn. Tijd voor een nieuwe strategie! In dit artikel wordt het weerbaar maken van medewerkers van organisaties besproken vanuit een psychologisch perspectief. Wat zegt de psychologie over gedragsverandering, hoe kan dat ingezet worden en waarom bereiken de huidige awareness programma’s vaak niet het gewenste resultaat?

Download QPaper

Cyber Security Awareness: Tijd voor multidisciplinariteit

Waar vroeger de dreigingen in het cyberdomein nog relatief behapbaar waren, neemt de complexiteit vandaag de dag sterk toe. Niet alleen ICT-systemen zijn onderwerp van aanval, maar steeds vaker de medewerkers die deze systemen bedienen en toegang hebben tot kritische bedrijfsinformatie of –applicaties. CEO-fraude is daar een goed voorbeeld van.

Op een slimme, mensgerichte manier wordt geprobeerd om via een medewerker van een financiële afdeling geld te ontvreemden door het proces van de organisatie te passeren of te misbruiken. Zo komt het voor dat er honderdduizenden euro’s op relatief simpele wijze in handen van kwaadwillenden terechtkomen.

Iets breder kan gesteld worden dat de gevolgen van een cyberaanval zijn verbreed. Te denken valt aan imago- en reputatieschade, verlies van klanten of van inkomsten of diefstal van financiële tegoeden.

Een andere ontwikkeling is de koppeling van de fysieke aan de digitale wereld. Daar waar beveiliging vroeger alleen bestond uit het beveiligen van een zakelijk pand, moeten nu ook de digitale dreigingen worden meegenomen en zijn er meer toegangspoorten te beschermen, dan alleen de fysieke toegang.

In feite is iedere werknemer een toegangspoort geworden tot een organisatie, mede door het gebruik van smartphones, tablets en laptops die op afstand verbinding leggen met een bedrijfsnetwerk. Het is dus niet vreemd dat kwaadwillenden zich steeds vaker richten op de medewerker om via hen ongewenste toegang te verkrijgen tot informatiesystemen van een organisatie. Het is daarom in toenemende mate belangrijk om aandacht te besteden aan de weerbaarheid van medewerkers.

Hoe u dit doet, leest u in onze QPaper ‘Voorbij awareness: grip op cyberveilig gedrag’.

Download QPaper

Adviesgesprek aanvragen

  • Bekijk onze privacy policy op https://www.qsight.nl/privacy-verklaring/

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.